Introduktion Om Att investera I Amazon

Om du har hamnat på den här sidan för att investera i Amazon är det troligt att du redan vet att e-handelsjätten har varit en fantastisk investering historiskt sett och överträffat marknaden (se nedan) och de flesta andra aktier.

Amazon har bevisat sin skicklighet i störningar och automatisering sedan starten 1994. Företaget gick snabbt till börsen bara tre år senare, 1997. Med sin kontinuerliga framryckning i nästan alla hörn av samhället, inklusive det senaste förvärvet av Whole Foods, ser dess framtida tillväxtpotential lovande ut.

Du kan hitta mer information på denna webbplats Amazon

Medan den globala pandemin har gett de flesta företag ett hårt slag, har Amazons resultat - och därefter dess aktiekurs - stigit kraftigt under hela tiden, med fler människor som förståeligt nog köper online istället för att gå till en fysisk butik, vilket understryker Amazons motståndskraft mot annars katastrofala krafter. Under det andra kvartalet 2020 ökade Amazons försäljning med hela 42 procent jämfört med året innan.

Denna accelererande övergång till e-handel kommer att fortsätta att gynna Amazon i en värld efter en pandemi. Detta har naturligtvis varit deras levebröd hela tiden, men det kanske bara sker tidigare än vad någon förväntat sig, på grund av det "nya normala" som kommer att fortsätta att få fler människor att beställa produkter online för leverans medan de sitter i soffan.

Amazon har också under de senaste åren ansträngt sig för att diversifiera sina intäktsströmmar. En ofta bortglömd och mindre känd del av företagets verksamhet kommer från företagets molnlösning Amazon Web Services (AWS), som används av företag runt om i världen för att hålla sina webbplatser och sin digitala infrastruktur igång. AWS är faktiskt branschledande inom detta område.

Amazon har också förstärkt sitt annonseringserbjudande. Tredjepartsförsäljare kan nu betala för annonsutrymme på Amazon. Dessa annonser är de "sponsrade" annonser som syns i Amazons sökresultat och på produktsidor. Återförsäljare behöver inte sälja på Amazon för att kunna köpa annonstrafik. Med både sin molnplattform och sin annonseringstjänst tjänar Amazon alltså pengar även när användarna handlar på andra webbplatser.

Amazon meddelade till och med nyligen att de skulle börja leverera receptbelagda läkemedel, vilket skulle kunna stjäla marknadsandelar från CVS, Walgreens osv. i en tid då sjukvårdsbranschen är mogen för störningar. Konsumenter som vill ha lägre priser och mer effektivitet kan hitta den perfekta lösningen i Amazon Pharmacy.

Andra satsningar omfattar matleveranser genom det tidigare nämnda förvärvet av Whole Foods, videoinnehåll genom Prime Video, transportteknik med mera.

Amazons vd och grundare Jeff Bezos meddelade i början av februari 2021, som en del av deras resultatrapport för det fjärde kvartalet, att han kommer att avgå som vd i slutet av 2021 och övergå till en position som verkställande ordförande. VD-rollen kommer att fyllas av Amazon Web Services-divisionens VD Andy Jassy.

Intressant nog reagerade marknaden knappt på nyheten, troligen för att affärsmodellen uppenbarligen är solid och Jassy har drivit AWS till en enorm kassagenerator för Amazon som förväntas fortsätta att växa massivt efter att redan vara världens största leverantör av molntjänster. Investerarna har uppenbarligen fortfarande fullständig tilltro till Jassy och företaget som helhet. Detta är logiskt; Jassy har redan varit på Amazon i 23 år och känner företaget utan och innan. Jag skulle inte förvänta mig att mycket kommer att förändras.

I praktiken är detta också en ytterligare satsning på Amazons molnverksamhet, som har vuxit till att bli en betydande källa till företagets intäkter. Även om den fortfarande är blek i jämförelse med Amazons bröd och smör, e-handel, i rena dollar (45 miljarder dollar jämfört med 340 miljarder dollar för 2019), är vinstmarginalerna för AWS mycket större.