De bästa sätten att låna pengar

Att låna pengar är ofta ett faktum i vuxenlivet. Nästan alla behöver ta ett lån någon gång. Kanske är det för ett nytt hem. Kanske är det för skolavgifter. Kanske för att starta ett företag.

Oavsett vilken anledning du behöver låna pengar är alternativen för professionell finansiering många och varierande nuförtiden. De sträcker sig från traditionella finansinstitut, som banker, kreditföreningar och finansieringsföretag, till skapelser från internetåldern, som peer-to-peer-lån (P2P); från offentliga organ till din egen personliga 401(k)-plan. Nedan beskriver vi några av de mer populära lånekällorna, förklarar hur de fungerar och går igenom de för- och nackdelar som är förknippade med var och en av dem.

Banker är en traditionell finansieringskälla för privatpersoner som vill låna. Per definition är det vad de gör: De tar emot pengar (insättningar) och delar sedan ut dessa pengar i form av finansieringsprodukter, som hypotekslån och konsumentlån. Många tycker att det är enkelt att göra affärer med sin egen bank. De har trots allt redan en relation och ett konto där. Dessutom finns det vanligtvis personal på det lokala kontoret för att svara på frågor och hjälpa till med pappersarbete. En notarie kan också finnas tillgänglig för att hjälpa kunden att dokumentera vissa affärs- eller personliga transaktioner. Dessutom görs kopior av checkar som kunden har skrivit tillgängliga elektroniskt.

Det finns inte ett enda billigt sätt att låna pengar - en mängd olika faktorer kan påverka vilken ränta du kommer att betala - vissa beror på långivaren/lånetypen, andra på din situation. Men några av de bättre metoderna för att låna pengar är bland annat:

Personliga lån: Särskilt om du har en hög kreditvärdighet (700 eller mer). Skaffas via banker och kreditföreningar.
Home equity loans/lines of credit: Med dessa ställer du ditt hem som säkerhet; du kan låna upp till ett visst belopp, baserat på hemmets värde. Med hemlånet får du låna ett fast belopp till en fast ränta, som ett hypotekslån, och med kreditlinjen får du tillgång till medel upp till ett visst belopp, som ett kreditkort. Räntan kan vara avdragsgill i beskattningen.
Kreditkort: Om du ser ett som erbjuder en 0 % effektiv ränta (eller en mycket låg ränta), ta det. Det kan vara ett sätt att köpa något och betala av det gradvis, utan att betala någon ränta. Tänk på att det ofta handlar om introduktionsräntor för vissa perioder - se till att betala hela saldot inom 18 månader eller vilken period som helst. Om du vill ha pengar i handen bör du dubbelkolla att erbjudandet gäller för kontantförskott.

Det finns en mängd olika sätt att låna pengar. Banker, kreditföreningar och finansbolag är alla traditionella institutioner som erbjuder lån. Statliga eller statligt sanktionerade organ och myndigheter erbjuder också finansiering, vanligtvis till särskilda grupper (veteraner, indianer etc.) eller för särskilda ändamål (köp av bostad).